Hvordan omtaler vi barna våre?

Psykolog Willy-Tore Mørch setter i gårsdagens Aftenposten fokus på noe utrolig viktig, nemlig hvordan vi omtaler barna våre. Jeg husker selv mange av merkelappene jeg fikk som liten, både de positive og negative. Hvordan beskriver du selv barna dine? Og hvordan ble du selv omtalt som barn?

Du kan høre ti hyggelige ting og én negativ ting om deg selv. Hva husker du? Den negative. Sånn er det også med barn. Det krever tid og krefter å bygge opp barnets selvfølelse, men det er fort gjort å ødelegge den.

Kort forklart handler selvtillit om barnets tro på seg selv og egne evner, mens selvfølelse handler om hvordan barnet har det med seg selv. Negative karakteristikker kan skade begge deler.

– Tilbakemeldingene du får på deg selv som person er med på å forme din personlighet, og vi søker stadig etter bekreftelse på disse karakteristikkene. Barnet kan ende opp med å oppfatte seg selv som for eksempel lat uten å helt skjønne hvor det kommer fra. Det vil også påvirke hvordan han oppfører seg, sier Aune.

Les hele saken i Aftenpostens nettutgave.

Et krevende barn? Et kreativt barn?

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s